Porota vybrala letošní finalisty Czech Press Photo

Devítičlenná porota vybrala ze stovek fotografů ty nejlepší, kteří se podívají do finále soutěže Czech Press Photo, která hodnotí nejlepší žurnalistické snímky českých a slovenských fotografů. Někteří pak získali i dvě nebo více nominací.

Letošní předávaní ceny Czech Press Photo proběhne již za několik dní. Soutěžit se bude v osmi foto a ve třech video kategoriích. Porota složená jak z českých tak zahraničních hodnotících vybrala několik snímků, které se letos utkají o tuto cenu.

V kategoriích Aktualita, Problémy dnešní doby, Každodenní život, Umění a kultura, Sport, Portrét, Příroda, věda a životní prostředí, Lifestyle a Grant Prahy soutěží jak jednotlivé, tak série fotografií. Dohromady zde soutěžilo přes čtyři sta fotografů, ze kterých vybírala devítičlenná porota. Série a samostatné snímky hodnotila odděleně.

Někteří z fotografů byli pak ve svých kategoriích nominováni hned dvakrát. Jedním z nich je Tomáš Benedikovič v kategorii Aktualita se snímkem a sérií. Dalším byl pak jak se sérií, tak se samostatnou fotografií v kategorii Každodenní život Stanislav Krupař, který také získal nominaci v kategorii Příroda, věda a životní prostředí. Martin Divíšek a Zdeněk Dvořák mají také každý dvě nominace a to v kategorii Umění a kultura. Matěj Dereck Hard získal zase dvě nominace v kategorii Lifestyle. Dalšími, kdo pak v soutěži získali napříč kategoriemi, více než jednu nominaci, jsou Michal Čížek, Boris Németh a Filip Singer.

Debaty o tisících snímcích

„Členové letošní mezinárodní poroty mají za sebou dlouhé perné tři dny, ve kterých velmi důsledně procházeli a hodnotili tisíce přihlášených snímků. Vedli mezi sebou vášnivé debaty, ale na oceněných fotografiích se ve finále shodli,“ uvedla Veronika Souralová, ředitelka Czech Press Photo. „Porota byla velmi přísná a preferovala kvalitní žurnalistické snímky s globálními tématy s hlubším přesahem. Ne všechny dobré a důležité fotografie mohly být nominovány, ale doplní kolekci výstavy, která podle mého mínění bude skvělá,“ doplnila Souralová.

Slavnostní vyhlášení vítězů všech kategorií, včetně vítěze ocenění Fotografie roku, proběhne ve Staroměstské radnici 20. listopadu. Hned na to pak otevře své brány i výstava oceněných a vybraných prací.

 

Přidat komentář